Menu

Content

Breadcrumb

Ray Clemence 1948-2020

I dag mottok vi det triste budskapet om at keeperlegenden Ray Clemence døde etter mange års kamp mot kreftsykdom.

Raymond Neal Clemence startet sin profesjonelle karriere i Scunthorpe i 1965, før han i 1967 ble hentet av Bill Shankly til Liverpool. På tampen av 1969/70-sesongen overtok han rollen som førstekeeper etter Tommy Lawrence - en posisjon han beholdt helt fram til 1981, da han reiste videre til Tottenham for å søke nye utfordringer.

I Liverpool vant Clemence alt som var å vinne: fem ligamesterskap, tre europacuper, to UEFA-cuper, den europeiske supercupen, FA-cupen og ligacupen. I Tottenham, hvor han spilte fram til han la keeperhanskene på hylla i 1988, vant han både FA-cupen og UEFA-cupen. I tillegg fikk 61 landskamper for England, i en tid hvor han konkurrerte mot sterke navn som både Gordon Banks og Peter Shilton. 

Etter at spillerkarrieren tok slutt, var han manager i Tottenham (sammen med Doug Livermore) og Barnet, mangeårig keepertrener for det engelske landslaget og spillerutvikler på alderbestemte landslag. I 1987 mottok han MBE for lang og tro tjeneste innen fotballen.

Clemence hadde også et spesielt nært forhold til Norge, blant annet gjennom sine utallige sommerjobber som trener på Vi Menns fotballskole på Ullern på 70- og 80-tallet. 

Etter at han ble diagnostisert med prostatakreft første gang i 2005, har han vært veldig åpen om sykdommen, og en av hans fanesaker har vært å få menn til å gå til lege for å undersøke seg før det er for sent. Dette var også noe han snakket om da han besøkte fotballpuben Jekyll & Hyde i Oslo for tre år siden i forbindelse med kampen mellom Liverpool og Tottenham. Supporterunionen var også tilstede på dette arrangemenetet, og det var det var en humoristisk og hyggelig gentleman som også fortalte historier fra sin lange fotballkarriere. 

Vi lyser fred over hans minne.

Ray Clemence 2

 

 

 

Sist redigertsøndag, 15 november 2020 22:26