Menu

Content

Breadcrumb

"Forest og I"

I fjor fylte Nottingham Forest sin skandinaviske supporterklubb 30 år, og i den anledning ble det utgitt en jubileumsutgave av supportermagasinet "Skogvokteren". I denne utgivelsen kan dere blant annet lese historien bak det nå legendariske NRK-klippet "Forest og I". 

Det er ganske ulike grunner til hvorfor vi har blitt og fremdeles er Nottingham Forest supportere. Men noe som har påvirket mange på ulike måter er NRK-reportasjen Forest og I. Vi har tatt en prat med Rune Haug som produserte det populære innslaget.

Av Stig Bjarte Brekke

Robin Hood, Brian Clough, Sherwood-skogen, Europacup-seriene, Forest-emblemet, geografiske og historisk beliggenhet, liga-cupene seirene, fint pasningsspill og nordmenn i røde drakter. Ja, grunnene til hvorfor vi har valgt Forest er nok noen av disse og muligens flere. En grunn som har påvirket mange og i alle fall fått frem mange en tåre og satt oss på kartet er NRK-reportasjen Forest og I. Jeg tror faktisk den har bidratt til økt medlemstall i foreningen vår og medført masse sympati ovenfor vår klubb landet over

Det var i de dager da NRK fremdeles hadde tippekampen og Rune Hauge forteller: «Den ble produsert til pausa til tippekampen mellom Ipswich og Forest, 5. april 2003. Oppgaven fra vaktsjefen Jan Petter Saltvedt til meg som reporter var; du er Forest-supporter, kunne du forsøke å lage et-eller-annet-personlig som vi kan sende i pausa? Produksjonen var veldig enkel og billig. Jeg skrev først teksten, så hentet vi det vi hadde fra Forest i arkivet og skrev til dere og fikk tilsendt en del arkiv på VHS. Så satt jeg meg på redigeringsrommet med redigerer Håvard Bergheim, vi fant noe enkel musikk og så kjørte vi på. I løpet av redigeringen fant vi ut at vi måtte ha bilder fra borettslaget. Så da ringte jeg Forest-kompisen min, Odd Arne Kristengård, som fikk sønnen sin til å ha på seg Forest-utstyr og filmet litt med sitt private videokamera. Det er for øvrig også sønnen hans som står i vinduet på slutten». Vår supporter forening og undertegnede spilte en rolle i produksjonen. Der var en kollega av Rune i NRK Sporten som kjente meg som tok kontakt. Jeg hadde dessverre ikke mange VHS tilgjengelig i min student hybel i Oslo, jeg hadde en, den med Gary Crosby målet. Mens vår daværende leder Ketil Kristiansen hadde alt det andre som ble vist. Husker det var en del stress rundt dette, siden vi ikke hadde så mye tid på oss. Men jammen var det artig da det ble vist.  

«Jeg har fått flere spørsmål om dette er fiksjon, men alt i "Forest og I" er helt sant. Så vi var borettslagets første Forest-supportere på grunn av lukka øyne, en pekefinger og en tabell. Det hører med til historien at den originale teksten jeg skrev til "Forest og I" var mye lengre; blant annet om faren min som lå i badekaret, var Arsenal-supporter og hørte på BBC. Han lå i badekaret fordi det var på badet det var best mottakerforhold for radiosendingen til BBC. Så der lå han og ropte ned til meg og Odd Arne hver gang det ble mål i Forest-kampen. Mens jeg og Odd Arne gikk i ring rundt den ene lenestolen på stua fordi vi mente det betydde lykke. Hvis Forest slapp inn mål var det sannsynligvis fordi vi gikk feil vei, så da måtte vi snu. Dette var en av flere deler som jeg kutta bort ifra "Forest og I", fordi reportasjen ikke skulle bli for lang». Så her fikk vi på forklaringer hvorfor vi alltid snudde 0-1 til 2-1 i perioden.

 

Haug er nå er erfaren NRK-produsent, både fra NRK sporten og nyheter, som han jobber med nå. Blant annet var han med å produsere det fanatiske konseptet «Bakrommet» som gledet så mange fotball interesserte. «Forest & i» var jo en del av dette. Men Haug forteller at det er uten tvil Forest innslaget som sitter igjen sterkest. «Jeg har fått utrolig mange fine og rare tilbakemeldinger. Jeg skjønte vel at jeg hadde truffet et-eller-annet da Karen-Marie Ellefsen satt gråtkvalt i studio rett etter den ble sendt tilbake i 2003. Og da en fiskehandler i Oslo avbrøt meg midt i bestillingen min og spurte helt ut av det blå; "unnskyld, jeg må bare få spørre – er det du som har lagd denne Forest og I, jeg synes jeg kjenner igjen stemmen din". Reportasjen har på en måte forfulgt meg siden 2003, helt fram til i dag. Jeg var dommer i en 7. divisjonskamp høsten 2018, da kom en av spillerne bort til meg etter kampen og fortalte at han og kompisene innimellom satte på "Forest og I" på nachspiel. Han lurte på om han kunne lage en Snap til kompisene sine. Sa da sto jeg der på Nordre Åsen kunstgress, svett i dommerdrakt, og siterte åpningen på "Forest og I", mens han filmet meg med mobilen. I november samme år var jeg og Odd Arne på vei til Nottingham for å se kampen mot QPR. På flyplasstoalettet på Gatwick møtte vi en halvbrisen Stoke-supporter som lurte hvor vi var på vei. Da vi svarte Nottingham sa han bare "Aaaah, Forest og I!". Vi droppet å fortelle at det var vi som hadde lagd den… Så er det heller ikke så lenge siden jeg var på en bar i Finnmark der trubaduren i pianobaren lurte på om ikke jeg kunne lese inn noe til bryllupet hans. Historier som dette har det vært mange av. Men hadde det ikke vært for at Sport Jukeboks eksisterte den gangen, så hadde jo reportasjen bare blitt sendt og glemt. Dette var jo før sosiale mediers-tid og TV-reportasjer du likte godt fikk du som regel aldri se igjen».

Rune forteller også kameraten Odd Arne bor fremdeles i nabolaget til borettslaget Oppdalhaugen der de vokste opp. Det ligger i nærheten av Ålesund om noen lurer. Og Rune mente at kameraten hadde gitt sine sønner en tung bør i livet, nemlig å holde med Forest; «Heldigvis gav ham dem et amnesty til å heie på et PL-lag i tillegg, fram til Nottingham er tilbake i det gode selskap… Så de heier også på Arsenal, etter han satte forøvrig som forutsetning i sin tid at de ikke kunne velge Liverpool eller Manchester United. En av sønnene hans fikk også skyte straffespark på City Ground i pausa i en Forest-Derby kamp tidlig på 2000-tallet». Både Odd Arne og kona Ellen er fremdeles medlem i foreningen vår. Mens sønnene venter nok på bedre tider.

Reportasjen har jo blitt et referansepunkt for veldig mange som elsker engelsk fotball. Den er referert til i flere artikler og i bøker som omhandler vår kjærlighet til engelsk fotball. Jeg mener at dette er en av de beste og mest vellykkete sportsreportasjene gjennom tidene. Noe jeg også vet at NRK står inne for, siden jeg vet at den blir visst vist på interne foredrag og på journalist utdanningen. Jeg vil gå så langt å påstå at reportasjen har medført at vi har fått nye supportere, i alle fall fått supportere som er sterkere i troen.

 

Se det legendariske NRK-klippet her!

 

Sist redigertonsdag, 27 januar 2021 16:47