Minneord om Egil Svarstad

EGIL

Egil Svarstad var lenge en av mine beste medspillere, og selv om vi så hverandre sjeldnere de siste årene pratet vi ofte på telefon. Det ble også noen gode samtaler den siste tiden. Iblant med en alvorlig undertone, men aldri uten Egils humor. Den fulgte han helt inn til hans brå død den 20. juni. 

Egil var avdelingsleder i Berg Hansen i Oslo, en verdsatt kollega og en dyktig reiselivsmann. Vi har nok det til felles at vi begge var best utenfor Sandefjord, og vi fant vår arena i England. Når vi var på reise var han i sitt ess. Min aller beste turkamerat. Fleksibel, inkluderende, reflektert og kunnskapsrik. Rett og slett en raus og intelligent relasjonsbygger. 

Hans nysgjerrighet på mennesker og steder smittet. Vi tråkket bakgatene i Moss Side, den rufsete bydelen der Manchester City holdt til. Feiret julaften i Manchester og London. Var på julefest med Gary Blissett og alle Crewe-spillerne. Kjørte Aberdeen - Nottingham t/r (65 mil en vei) på en dag for å se City borte mot Notts County. Vi var på EM i 1992 i Sverige og VM i USA i 1994, møtte Gordon Banks i Oslo og så en rekke norske bortelandskamper. Da jeg var på jobb i Praha og skulle hente U21-spillerne Ole Gunnar Solskjær og Steffen Iversen til et stort kampparty fant Svarstad sin naturlige plass sammen med spillerne i baksetet på den lille Ladaen uten støtdempere. 

En gang tok vi taxi fra Newcastle til Manchester fordi Egil måtte rekke å si hei til vennene sine på City Social Club. Da vi kom fram til Landsdowne Hotel nektet han å la taxien kjøre oss bort til Maine Road. Den veien pleide han å gå og gamle vaner endret ikke Svarstad før han måtte. Derfor var han en de siste jeg kjenner som fremkalte bilder fra film og hans lojalitet til fasttelefonen var stor. Det er kort tid siden han ringte og sa «Svarstad er i alvorlig problemer». Hva skjer, spurte jeg. «Fasttelefonen er lagt ned. De presser Svarstad over på mobiltelefon. Du er den første som får mitt nye nummer.»

Alle i Manchester kjente «Egil from Norway», som så City over hele verden. Best huskes en tur til Kina der 2 av 3 kamper ble avlyst. Han var høyt respektert i Manchester. Mye av årsaken var nok at Egil så alle. City-direktørene inviterte Egil på sin regning, og var det noen som slet med penger til nødvendig børst tok Egil regningen. Jeg husker en av de eldre supporterne døde. Uken etter fløy vi over. Vi dro rett til enka da vi landet. I den lille, enkle rekkehusleiligheten i Moss Side fikk den spinkle gamle damen en klem, noen gode ord og ei flaske cognac. Cognac og ikke blomster? Jeg måtte spørre. Ja, hun trenger det mer enn blomster nå. Blomster er borte etter noen dager, men det er nok cognacen også, sa Egil og humret. Det er vel fortjent at han ble «livstidsmedlem» i City Social Club, en hedersbetegnelse for de få. 

Egil var med da vi stiftet Supporterunionen for Britisk Fotball i 1986, og han fikk sin naturlige plass i det første styret. Jeg husker godt hvordan han med stor glød samlet inn tusenvis av signaturer da vi hadde underskriftskampanje mot tyske tippekamper. At han ble en av de første norske som så kamp på alle de 92-ligabanene var ingen overraskelse. Hans bane nr 92 kom i 1996/97. Da gikk han de 35 kilometerne fra Moss Side til Rochdale. To ganger ble han kåret til årets supporter i Norge. 

Egil tilbrakte en del av oppveksten i Irak og Etiopia. Der spilte han mye tennis, og senere var det faste squashtimer i Oslo sammen med advokatkompis Arne. På squashsenteret på Frogner kom alle med det siste nye utstyret. Svarstad var seg selv der også. Han kunne komme i badeshorts, og ble målt fra topp til tå. Flirene ble raskt borte da Svarstad fikk i gang racketen. Alle fikk bank. 

For Egil var vi alle sammen like. Vennskapet til Buller’n var like viktig for han som alle vennene på Runar, City-supporterne, alle de han møtte i Manchester, kollegaene og advokaten i Oslo. Han hadde ministere til bords, og dro de som snubla opp. 

City’s flytting til Ethiad i 2003 ble på et vis brytningspunktet. Egils fotball var på Maine Road. Han hørte hjemme i Moss Side og han så aldri en kamp på Ethiad. Omtrent samtidig sluttet han i reiselivet og ble sjåfør i Posten. Det ble færre fotballturer, og etter hvert en tiltagende motvind i Egils liv. 

Jeg fikk den triste nyheten torsdag, kort tid etter at det skjedde. Ringte Egil med et håp om å få det avkreftet. Ubesvart. Da kjørte jeg opp til Syenittveien. Så Kippax Street-skiltet på veggen. En åpen garasjeport. Ingen bil. Erkjennelsen. Det ugjenkallelige. Jeg stoppet, rullet ned vinduet og lot Liam Gallagher synge Blue Moon. Høyt, på ekte Egil-vis, så han kunne høre det. 

POSTLUDIUM

Du var en av mine beste venner, Egil. My Partner in Crime. En av de som alltid var der. Jeg burde vært der mer for deg, men minnene våre som vi så ofte gledet oss med lever.

Nå strømmer det på med gode historier fra de du møtte på din vei. Du ville lest de med stor iver!

Mange tar dette tungt fordi du var en mann «med hjartet på rette staden». Aldri med en agenda. Bare Egil. En ekte Svarstad-gutt med en unik integritet.

Det er fryktelig trist for oss som er igjen, men nå er du på din Blue Moon. Du kan hvile nå, Chief Inspector!

Av Jan Roger Henriksen

SBF søker to nye styremedlemmer

Har du interesse for britisk fotball og lyst til å jobbe sammen med likesinnede i et hyggelig miljø?

Styret i SBF består i dag av fem medlemmer. Vi ønsker nå å supplere styret med inntil to nye styremedlemmer.

Det er ønskelig at de nye styremedlemmene er i alderen 30 - 50 år, og gjerne med gode digitale kunnskaper. Jenter oppfordres til å søke.

Vi kan love arbeidsoppgaver i et meget godt fotballfaglig miljø. Arbeidsoppgaver tilpasses etter ønske og kompetanse. Honorar for styremedlem er p.t. kr 6.000,- pr år.

Har du spørsmål? Ta gjerne kontakt med styreleder Ray Tørnkvist på telefon 913 16 287 eller styremedlem Harald Unhjem på telefon 906 93 720.

Kortfattet søknad hvor du forteller litt om deg selv bes sendt på e-post til rawe@online.no eller This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.o så raskt som mulig.

 

 

 

Ny medlemsrekord

 

Aldri har det vært flere medlemmer i supporterklubber for britiske klubber enn i 2024!

Ved utgangen av mai 2024 var det totale medlemstallet 130.674 i supporterklubber tilknyttet SBF. Det var en oppgang på 1.730 i forhold til samme tid i fjor

 

  

 

 

 

 

 

 

Liverpool vant Supportercupen

Som i fjor vant Liverpool årets Supportercup, etter å ha beseiret Manchester United med 4-1 i finalen. Totalt er dette Merseysideklubbens fem seier i Supportercupen. Eller er det verdt å nevne at nykommer Bury fikk en imponerende tredjeplass etter å ha slått Nottingham Forest på straffer i bronsefinalen. Nytt av året var en veteranturnering forbeholdt spillere over 40 år, og her var det Nottingham Forest som vant pokalen. Alt i alt et vellykket arrangement på Hundsund Kunstgress, selv om værgudene ikke var på vår side denne gangen. 

Styret i SBF ønsker å benytte anledningen til å takke både deltagere, dommere, publikum, stab og ellers alle som bidro til at dette ble nok et arrangement for minnebøkene. Vi sees igjen neste år!

KONTAKT OSS

Generelle spørsmål: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Media: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

POSTADRESSE

SBF
Postboks 2660
St. Hanshaugen, N-0131 Oslo


© Supporterunionen for britisk fotball.