Liverpool vant Supportercupen

Liverpool vant årets Supportercup på Hundsund Kunstgress på Snarøya etter å ha slått AFC Wimbledon i finalen. Det stod 1-1 etter ordinær tid, men de røde trakk til slutt det lengste strået og vant 4-3 på straffer. Overraskelseslaget Cheltenham Town ble nummer tre etter å ha slått Chelsea 2-0 i bronsefinalen. Et meget vellykket arrangement i strålende solskinn er nå historie, og vi gleder oss til å se forhåpentligvis enda flere lag til neste år.

På grunn av Qatar-VM i november/desember og utsatt serieavslutning i England og ellers ute i Europa, ble årets Supportercup arrangert så sent som 17. juni. Hundsund Kunstgress på Snarøya var nok en gang åstedet for årets vakreste eventyr – denne gangen midt under en hetebølge man ikke har opplevd maken til på Østlandet på mange, mange år. I stekende sol og med en gradestokk som viste over 30 grader i skyggen var det duket for en utmattende dag for de involverte, og særlig for dem med ambisjoner om å være med til the bitter end. Ipswich Town, med tre Supportercup-triumfer på rad, stilte som vanlig i favorittsjiktet, men det var også flere andre klubber som vil være med å kjempe om det gjeve troféet. Men det aller viktigste på en dag som denne er uansett å møte likesinnede på tvers av klubbtilhørighet, men med en felles forankring: Kjærligheten for britisk fotball. Og med Norge-Skottland på Ullevaal senere på kvelden, var det uten tvil mange av turneringens deltagere som gikk en over gjennomsnittet hektisk dag i møte.

Staben bestod i år av Ray Tørnkvist, Anders Christensen, Finn Morten Steen, Harald Unhjem og Bent Uvaag Johansen fra styret i SBF. Gamle travere som Øyvind Bråten (leder for sekretariatet) og Arnfinn Danielsen (speakertjenesten) stilte opp igjen, og Bråten oppsummerte det slik: «Det ble en fin dag for fotball på Hundsund Kunstgressbane på Snarøya. Jobb i sekretariatet under Supportercupen 30 år etter at jeg første gang hadde denne jobben på Voldsløkka i Oslo. Veldig hyggelig å være med å jobbe på dette flotte arrangementet, og å møte igjen disse folka jeg ser en gang i året. Spillerne er ikke de samme, som for 30 år siden, men rammen er den samme. Fotballglade folk med varierende fotballtalent, som koser seg sammen. Og best av alt, vi i sekretariatet har ikke utviklet oss en tøddel på alle disse årene. Her er det papir, blyant, hoderegning, tusj og plakater, som gjelder.» Abu B. Kahn hadde i år overtatt stafettpinnen etter Geir Anderson som ansvarligfor dommerstaben, og det var betryggende å nok en gang kunne konstatere at kvaliteten på pipeblåserne var av ypperste kvalitet.

I år var det totalt 28 lag påmeldt, fordelt på 24 supporterklubber. Dessverre måtte Swansea og Arsenal meldte forfall, slik at vi endte opp med 26 lag denne gangen. De første kampene i gruppespillet startet kl 9, med kamper jevnt fordelt utover morgen og ettermiddagen. Forhåndsfavoritten Ipswich gikk videre som puljevinner, men måtte slite seg til et uavgjortresultat mot Nottingham Forest, som også virket sterke innledningsvis. Manchester City og Manchester United 2 var for øvrig de eneste lagene som gikk videre med full pott, hvis man da ser bort i fra Cheltenham som vant to kamper på walkover. Uniteds andrelag virket i det hele tatt veldig sterke, og slo blant annet erkerivalen Liverpool 3-2 etter en tøff batalje i pulje B. Manchester Uniteds førstelag og Chelsea, som var i samme pulje, virket også meget solide, og man satt med en følelse at mye ville bli avgjort på tilfeldigheter jo lenger ut i turneringen vi kom. Hvem ville takle varmen best, og hvem hadde sterk nok tropp til å tåle skader og slitne bein?

Når cupspillet starter utpå ettermiddagen, er det alltid mange spennende og tette oppgjør, og det som er sikkert er at overraskelse alltid vil komme. Dette er som kjent småklubbenes mulighet til å spise kirsebær med de store, og da spiller det liten rolle om moderklubben har vunnet Champions League eller om klubben aldri har spilt i Premier League. Antall medlemmer i supporterklubbene varierer jo også veldig, men det er ikke nødvendigvis slik at resultatene i Supportercupen reflekterer medlemsmassen. Cheltenham Town er en slik klubb, og laget som til daglig sliter på nedre halvdel på tredje nivå i England, så sin sjanse etter å ha fått en grei passasje til cupspillet med bare én kamp i beina. I åttendedelsfinalen vant de hele 6-2 over West Ham. Liverpool, som vant i årene 2015-2017, møtte regjerende mester Ipswich, og etter en forrykende 3-3-kamp, vant til slutt de røde 5-3 på straffer. De andre lagene som gikk videre var Nottingham, Blackburn, Manchester City, Wimbledon, Chelsea og Leeds.

I kvartfinalen slo Wimbledon Manchester City på straffer, mens Chelsea, Liverpool og Cheltenham gikk komfortabelt videre med overbevisende seiere i sine kamper. I semifinalen vant Wimbledon, som virket sterkere og sterkere utover i turneringen, hele 4-1 over Chelsea, mens Liverpool og Cheltenham sto for kanskje turneringens mest spektakulære oppgjør. For undertegnede gikk tankene tilbake til en viss VM-kamp mellom Frankrike og Vest-Tyskland i 1982, men denne gangen heldigvis uten Toni Schumacher i hovedrollen. Underdogen gikk opp i en tidlig 2-0-ledelse, men Liverpool ville ikke gi seg uten sverdslag, og reduseringen kom. 2-1 sto seg til det var igjen kun tre minutter av kampen, men da kom endelig utligningen for de røde, som presset på videre for å et seiersmål i sluttminuttene. I stedet var det Cheltenham satte inn 3-2 på en utsøkt heading. Med sekunder igjen av kampen presset Liverpool på for en utligning, og 3-3-målet kom som bestilt da de fleste trodde Cheltenham var i ferd med å hale det hele i land. Straffesparkkonkurransen vant Liverpool, som med det var klare for sin første finale side 2017.

Som i FA-cupfinalen på Wembley i 1988, var det nå duket for Wimbledon mot Liverpool i finalen. Det ble en jevn finale der de røde skapte mest, men The Dons var svært farlige på sine kontringer. The Reds tok en oppskriftsmessig ledelse tidlig i kampen, men utligningen kom like etter da Liverpools forsvar glapp i markeringene. Utover i kampen dominerte Liverpool og skapte mange store sjanser, men Wimbledons keeper var i det umulige hjørnet og holdt London-laget inne i kampen. Mot slutten fikk også Wimbledon et par gedigne sjanser, men heldigvis for Liverpool hadde deres keeper Tim Knudsen også en meget god dag på jobb. Dermed endte det 1-1 etter full tid, og nok en gang måtte det hele avgjøres på straffer – Liverpools tredje og Wimbledons andre i turneringen. Til slutt var det keeper Knudsen som ble helten med to strafferedningen, og med det vant Liverpool sin fjerde Supportercup totalt. «Social manager» André Øien var selvsagt strålende fornøyd både med triumfen og med arrangementet, men han var enig i at en stor supporterklubb som Liverpool bør greie å stille med flere enn ett lag i turneringen. – Hva skal vi egentlig med flere lag? Vi trenger jo bare ett lag for å vinne, la han til med et smil om munnen.

I bronsefinalen slo Cheltenham Chelsea med 2-0, den beste prestasjonen til The Robins i Supportercupens historie.

 

Resultater:

 

Pulje A:

Stoke – Manchester City   1-2

Wolverhampton – Wimbledon   1-3

Stoke – Wolverhampton   3-1

Manchester City – Wimbledon   1-0

Stoke – Wimbledon   1-4

Manchester City – Wolverhampton   2-0

 

Manchester City

3

0

0

5-1

9

Wimbledon

2

0

1

7-3

6

Stoke City

1

0

2

5-7

3

Wolverhampton Wanderers

0

0

3

2-8

0

 

Pulje B:

Liverpool – Fulham   3-0

Tottenham 2 – Manchester United 2   0-9

Liverpool – Tottenham 2   8-0

Fulham – Manchester United 2   2-3

Fulham – Tottenham 2   3-1

 

Manchester United 2

3

0

0

18-4

9

Liverpool

2

0

1

13-3

6

Fulham

1

0

2

5-10

3

Tottenham Hotspur 2

0

0

3

1-20

0

 

Pulje C:

Manchester United – Ipswich 2   3-0

Chelsea – Crystal Palace   2-0

Manchester United – Chelsea   1-1

Ipswich 2 – Crystal Palace   2-3

Manchester United – Crystal Palace   7-0

Ipswich 2 – Chelsea   0-8

 

Manchester United

2

1

0

11-1

7

Chelsea

2

1

0

11-1

7

Crystal Palace

1

0

2

3-11

3

Ipswich Town 2

0

0

3

2-14

0

 

Pulje D:

Celtic – Ipswich 2-6

Aston Villa – Nottingham   0-2

Celtic – Aston Villa   0-2

Ipswich – Nottingham 3-3

Celtic – Nottingham   0-3

Ipswich – Aston Villa   2-0

 

Ipswich Town

2

1

0

11-5

7

Nottingham Forest

2

1

0

8-3

7

Aston Villa

1

0

2

2-4

3

Celtic

0

0

3

2-11

0

 

Pulje E:

Leeds – Tottenham 2-4

Chelsea 2 – West Ham   0-2

Leeds – Chelsea 2   2-0

Tottenham – West Ham   1-1

Leeds – West Ham   0-0

Tottenham – Chelsea 2   5-1

 

Tottenham Hotspur

2

1

0

10-4

7

West Ham United

1

2

0

3-1

5

Leeds United

1

1

1

4-4

4

Chelsea 2

0

0

3

1-9

0

 

Pulje F:

Arsenal – Cheltenham   0-2 (walkover)

Swansea – QPR   0-2 (walkover)

Arsenal – Swansea (avlyst)

Cheltenham – QPR   3-2

Arsenal – QPR   0-2 (walkover)

Cheltenham - Swansea   2-0 (walkover)

 

Cheltenham Town

3

0

0

7-2

9

QPR

2

0

1

6-3

6

Arsenal

0

0

2

0-4

0

Swansea City

0

0

2

0-4

0

 

Pulje G:

Manchester United 3 – Southampton   0-7

Leicester – Blackburn   2-1

Manchester United 3 – Leicester   0-2

Southampton – Blackburn   1-1

Manchester United 3 – Blackburn   1-7

Southampton – Leicester   2-2

 

Leicester City

2

1

0

6-3

7

Southampton

1

2

0

10-3

5

Blackburn Rovers

1

1

1

9-4

4

Manchester United 3

0

0

3

1-16

0

 

Åttendedelsfinaler:

Manchester City – QPR   3-1

Manchester United – Wimbledon   0-1

Tottenham – Chelsea   0-4

Leicester – Leeds   0-1

Manchester United 2 – Nottingham   1-3

Ipswich – Liverpool   3-3 (3-5 på straffer)

Cheltenham – West Ham   6-2

Southampton – Blackburn   2-4

 

Kvartfinaler:

Manchester City – Wimbledon   1-1 (3-5 på straffer)

Chelsea – Leeds   2-0

Nottingham – Liverpool 1-5

Cheltenham – Blackburn   5-1

 

Semifinaler:

Wimbledon – Chelsea   4-1

Liverpool – Cheltenham 3-3 (5-4 på straffer)

 

Bronsefinale:

Chelsea – Cheltenham   0-2

 

Finale:

Wimbledon – Liverpool   1-1 (3-4 på straffer)

KONTAKT OSS

Generelle spørsmål: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Media: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

POSTADRESSE

SBF
Postboks 2660
St. Hanshaugen, N-0131 Oslo


© Supporterunionen for britisk fotball.