2012 Jan Holten (Liverpool)

I Norge er interessen for britisk fotball enorm. Vi kan si det er et fenomen som lever i beste velgående. Hva er det som gjør oss så utrolig engasjert og involvert? SBF har en lang og god tradisjon å kåre Årets Supporter blant våre medlemmer. Det finnes svært mange gode kandidater til Årets Supporter, men det finnes supportere som har det lille ekstra og vi syns det er fantastisk å hylle disse!

SBF ønsker å presentere og gratulere Jan Holten som Årets Supporter. Her følger et intervju med Jan, la oss finne ut hvordan og hvorfor han setter sin kjære klubb Liverpool FC svært høyt i livet.

Jan, sesongen 2011/2012 er historie, gi oss dine synspunkter på Liverpool FC sin innstas og hva kan vi forvente av klubben fremover?
Jeg ser på denne sesongen som en «mellomsesong». Vi vant Carling Cup, spilte finale mot Chelsea i FA -cupen og havner på 8 plass i ligaen med 52 poeng. Det har vært litt for mye «stang ut» til at vi kunne gjort det bedre. Da King Kenny tok over etter Hodgson så ting meget mørkere ut. Neste sesong kan vi forvente at ting blir bedre. Lucas kommer til å være tilbake, King Kenny har fått enda «flere brikker på plass». La oss håpe at king Kenny's etterfølger også vil «gå» «The Liverpool Way»!
Vi velger en fotballklubb av ulike årsaker, hva er din historie om valget av LFC?

Jeg er litt enig med Pondus her, en velger ikke Liverpool som klubb, en blir utvalgt. Jeg for min del «ble utvalgt» da jeg så en tippekamp i 1972, Kevin Keegan imponerte meg stort, dermed var det gjort. Jeg ble utvalgt. Men når en ikke får lov til å være Liverpool supporter av sine klassekamerater, da blir det tøft. Jeg fikk beskjed om å «heie på» Manchester City. Om jeg ikke «heiet på» de ble jeg banket opp. Så jeg fulgte med og «heiet på» Liverpool i det skjulte for å unngå å få så altfor mye juling.

- Fortell oss om klubben Liverpool FC og deres supportere. Hvorfor tror du Merseysideklubben er en av de mest populære klubbene i verden?
En grunn er klubbens historie med suksessen på 70- og 80 -tallet. Shankly er også en meget viktig grunn til at mange er Liverpool supportere. Han brakte klubben opp Ga oss suksess «viste veien». Videre betyr jo suksessen på 80 -tallet med Paisley og Fagan mye for mange med 4 CL seiere 77, 78, 81 og 84. Istanbul i 2005 er stor bragd som betyr mye. Tragediene i 1985 (Heysel) og 1989 (Hillsborough) har jo også en betydning fordi de binder klubben sammen – ALLE betyr noe, vi står opp for hverandre. Sist men ikke minst så betyr YNWA mye for mange.

- I dag styres klubben av Fenway Sports Group, ved Tom Werner (styreleder) og Ian Ayre (adm.dir). Hvilket inntrykk har du av de nye eierne?
Jeg har et meget positivt inntrykk, dette er gutter som vil noe. Ryddig og grei overtagelse av klubben. Litt «tøft» å stole på disse gutta nå etter at King Kenny måtte gå, men jeg tror de «vill oppnå noe» med Liverpool FC.

- «You never walk alone» er verdens mest kjente kampsang, hva har denne betydd for deg personlig og generelt for LFC supportere?
YNWA betyr mye for meg og mange LFC supportere. For meg har YNWA betydd mye pga troen på teksten har hjulpet meg til å gå videre i tunge tider. «When you walk through a storm hold your head up high and don't be afraid at the end of a storm there's a golden sky» og «Walk on with hope in your heart and You'll Never Walk Alone» er strofer som har gitt meg håp i tøffe tider i oppveksten.

- Hvem var din første favorittspiller og hvorfor?
Kevin Keegan var min første favorittspiller. Som tidligere nevnt imponerte han meg i den første Liverpool kampen jeg så. Utrolig God spiller, sympatisk han var blid. Jeg likte Keegan.

- Gi oss ditt «All time» Liverpool FC lagoppstilling og hvilken manager skulle få æren av å lede dette laget?
Ray Clemence - Phil Neal - Phil Thompson - Jamie Carragher - Daniel Agger - Kevin Keegan - Steven Gerrard - Kenny Dalglish - Stevie Heighway - Robbie Fowler og Ian Rush. Manager; Bill Shankly Jeg brukte lang tid på å sette opp dette laget. Mange som ikke ble med som absolutt kunne ha blitt med, som Lucas Leiva.

- Den 25. mai 2005 vant Liverpool FC UEFA Champions League mot Milan etter straffespark-konkurranse. Fortell hvordan du opplevde den høydramatiske kampen i Istanbul, Tyrkia.
Jeg så kampen hjemme alene holdt på å gi opp etter 1. omgang. I pausen gikk jeg på toalettet i pausen, og da hadde jeg nesten gitt opp. Jeg var på kjøkkenet og skulle lage meg kaffe da Gerrard satte Liverpools første mål i 2. omgang. Hva skjer? Skal vi klare dette allikevel Så hører jeg at kommentatorene nevner dette med at alle supporterne har sunget YNWA i HELE pausen. Da tenker jeg dette kan vi klare YES, YES. Vi klarer 3-3 og det blir ekstraomganger og til slutt straffesparkkonkurranse. Da Dudek gjør som Grobbelaar, spiller «sprellemann» og redder det siste straffesparket til AC Milan, kom gledestårene, YES vi klarte det. Jeg måtte rope litt i glede - YNWA og «We won it five times»

- Kan du beskrive ditt første besøk på Anfield og hva du følte da?
Et stort og nesten uvirkelig øyeblikk - en «månelanding» – noe jeg har hatt drømmer om i mange år er blitt virkelig. Da vi sang YNWA første gang reiser nakkehårene seg og jeg kjenner tårene presse på, en stor, vakker og flott opplevelse som sitter i minnet.

- Det er planer for en ny stadion, hva er dine tanker om det?
Anfield har sjel, men samtidig jeg ser jeg nødvendigheten av noe nytt. Jeg ser jo på Arsenal som har byttet ut sin gamle Highbury med en ny stadion. Om vi får en ny stadion så er jeg ikke redd for at vi ikke kan skape samme atmosfære der. Vi vil få et nytt «The Kop» på en ny stadion også.

- Hvilken rolle har The KOP hatt på Anfield gjennom historien?
Lagets 12. mann har vært the Kop i mange år. En viktig støtte for Liverpool FC på alle hjemmekampene i alle fall. En «familie» som binder LFC og supporterne sammen.

- Hva er ditt forhold til naboklubben og rivalen Everton FC?
Har et greit forhold til Everton og deres supportere, det er jo ekstra kjekt å vinne over Everton. «Best i byen» er et lite mål hver sesong. Det ble dem som tok 7 plassen i år, en trøst her kan jo være at vi slo de i semifinalen i FA cupen og i begge kampene mot dem i ligaen..

- Hvis du reiser til Liverpool på fotballtur og skal oppleve byen og deres stolte fotballtradisjoner. Hva er et «must» for alle førstegangsreisene på tur?
Et besøk på museumet og en omvisning på Anfield er å foretrekke. Stikk gjerne innom «the Albert» før/etter kamp (om du kommer inn). Om du er en musikkelsker kan jo en tur på Beatles museumet også være verdt et besøk. Scouserne er hyggelige og hjelper gjerne så ikke vær redd for å spørre

- Du er en av ildsjelene i Bodø Liverbirds, fortell oss om samholdet og hvilke aktiviteter dere jobber med?
Vi i styret har som mål å opprettholde og utvikle samholdet mellom Liverpool -supporterne i Bodø og omegn. Etter min mening, har de beste supporterne også i Bodø, det har vi vist neon ganger, f.eks. under de to cupfinalene i år. Det er bare så synd at det så altfor mange Liverpool-supportere som sitter hjemme i sofaen og ser kampene alene. Vi i Liverbirds skaper flott stemning under hver eneste kamp med engasjement, sang og rop som de andre lags supportere kan misunne oss. Jeg og resten av styret i Liverbirds vil alltid «jobbe for» å få LFC -supporterne til å komme å se Liverpools kamper på pub. Utover det å se kamper prøver vi å få til en Quiz eller 2 i løpet av året. Nå jobber vi å med å få til et vellykket besøk av Ragnhild Lund Ansnes med boksignering av «Liverpoolhelter» til sommeren/høsten. Til høsten skal det jo være fotballskole hvor LFC og Junkern IK (lokalt idrettslag) er arrangører, her håper vi å kunne få hjelpe til. Vi håper blant annet å få til en legendekamp til byens 200 års og Bodø/Glimts 100 års jubileum i 2016.

- Liverpool FC Supporters Club Scandinavian Branch er en veldrevet supporterklubb. Hvilken betydning har supporterklubben hatt for interessen for klubben Liverpool FC i Norge?
LFCSCSB er den beste supporterklubben i Norge, som betyr mye for alle som er Liverpool-supportere. En samlende supporterklubb med et flott medlemsblad, The Kopite, gir oss siste nytt fra Liverpool. Medlemsbladet er også viktig fordi det skaper engasjement rundt LFC som klubb og rundt LFCSCSB også. Det er stor «takhøyde». Mange har reist til Liverpool med LFCSCSB og fått opplevelser de ikke glemmer og samtidig fått nye venner.

KONTAKT OSS

Generelle spørsmål: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Media: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

POSTADRESSE

SBF
Postboks 2660
St. Hanshaugen, N-0131 Oslo


© Supporterunionen for britisk fotball.