2014 Petter Frydenlund (Tottenham Hotspur)

Petter fant sin klubb allerede mens han gikk i barnehagen, og hans lidenskap for Tottenham har bare vokst siden da. Han ble en del av et voksende Tottenham-miljø i Oslo allerede som 13-åring.

Petter så sin første Tottenham-kamp live på White Hart Lane mot Wimbledon i påsken 2000. Siden den gang har han sett 180 Spurs-kamper på 55 forskjellige stadioner, i 14 land på tre kontinenter. Dette har han blant annet fått til ved å flytte til London for å følge klubben. 18 år gammel flyttet han over første gang og bodde der ett år. Han måtte reise hjem igjen for å gjennomføre militærtjenesten, før han igjen reiste tilbake til London for å følge klubben enda ett år. Hans første år i London ble spesielt minneverdig. Han hadde spart penger i fire år for å realisere drømmen. Blant annet solgte han sin billett til russetreffet i Rogaland for å få penger for å reise over på jobbintervju i London før han tok flyttelasset med seg. Hans engasjement i Tottenhams Venner er noe som blir verdsatt høyt. Inkluderende, omgjengelig og meget hyggelig er ord som går igjen om Petter. Han er svært godt likt i hele Spurs-miljøet. I årets Supportercup deltar Tottenham med hele fem lag inkludert et juniorlag. Han har i flere år vært deres oppmann og drivkraft mot Supportercupen. Dette oppsummerer og sier mye om miljøskaperen Petter Frydenlund.

SBF gratulerer med å bli Årets Supporter. Hvordan opplevde du å få denne utmerkelsen?
Det var selvfølgelig veldig hyggelig, og noe jeg setter pris på.

Du ble alt som fem-åring opptatt av engelsk fotball. Hvem eller hva påvirket deg?
Min historie ligner nok på mange andre nordmenns. Jeg var en liten gutt som oppdaget at faren min så på tippekampen. Jeg lot meg kjapt rive med.

Det er alltid noe som er avgjørende for sitt valg av klubb. Fortell din historie:
Min første tippekamp var Tottenham mot Liverpool som 5-åring. Jeg kom tidlig i trassalderen, og ville holde med motsatt lag av min far. Husker jeg var på gråten neste helg da det gikk opp for meg at det ikke var Liverpool mot Tottenham også denne gangen.

Hvilken Tottenham-effekt/drakt var det første du fikk og gjorde umåtelig inntrykk?
Det var hjemmedrakten fra sesongen 95/96. Den ble godt brukt.

Hvis du skal trekke frem to Spurs-spillere fra 90 tallet. Spillere som virkelig hadde det i beina og hodet - hvem hadde du valgt?
Rent ferdighetsmessig vil jeg trekke frem Klinsmann og Ginola. To deilige fotballspillere som gjorde det gøy å se Tottenham spille. Sheringham var en annen favoritt frem til han forlot klubben.

Det ryktes at du besøkte puben Bohemen i ung alder. Cola og fotball i tv ruta, hva er bedre enn det Petter?
Det enkle svaret på det er vel øl og fotball, fortrinnsvis på stadion.

Tottenham Hotspur er en stor og velkjent klubb. Men hvis du skulle beskrive klubben og deres supportere, hvilke særtegn synes du din klubb har?
Klubbens supportere har store forventninger både med tanke på spillestil og resultater. «The Spurs way», altså den offensive fotballen, som Tottenham ble berømt for allerede på 1950-tallet under Arthur Rowe's push and run-side, er noe mange Spurs-supportere, spesielt de engelske, setter veldig høyt. Det er også en forventning om at Tottenham jevnlig skal vinne cuper, og sloss om topp-4. Til tross for at man har det sjette høyeste lønnsbudsjettet i England, så blir det sett på som en kjempenedtur at man blir nettopp nummer 6.

Klubben har også en multikulturell fanbase i England, og mens rasistiske grupperinger som National Front på 70- og 80-tallet fikk fotfeste på en del av London klubbenes tribuner, ble de kjeppjaget vekk fra White Hart Lane. På denne tiden omfavnet man også ordet «Yid», og snudde dette fra å være et rasistisk skjellsord til en æresbetegnelse for alle Spurs-fans, uavhengig av rase eller religion.

Å besøke sin klubb for første gang er sterke saker! Hvordan var ditt møte med White Hart Lane og dine medsupportere?
Det var påsken i sesongen 99/00. Jeg husker jeg fikk frysninger av å gå oppover fra Seven Sisters, og se alle butikkskiltene med «Tottenham grocery store», «Tottenham kebab shop» og «Tottenham hair saloon» etc. Flere av disse pubene og butikkene hadde også Spurs-flagg hengende utenfor. Følelsen å se hundrevis av mennesker gatelangs iført Spurs-effekter var også spesielt for en liten gutt fra Norge som aldri tidligere hadde sett mer enn to-tre Spurs drakter på samme sted. Vi var innom et par puber på veien, som også gjorde stort inntrykk på en 12-åring. Følelsen av å komme inn på stadion første gang var også enorm. Jeg var såpass stor at jeg hadde rukket å glede meg noe helt ellevilt i forkant.

Du har bodd i London i to perioder. Hvordan opplevde du å flytte fra «trygge» Oslo til en ukjent storby?
Jeg bosatte meg i gåavstand fra White Hart Lane, noe som mange omtaler som et skummelt nabolag på kveldstid. Jeg kan ikke si jeg følte meg spesielt utrygg av den grunn. Det var først og fremst utrolig spennende. De første ukene gikk jeg et par mil hver eneste dag for å kjøre meg kjent i byen, spesielt da i Nord-London. Jeg tok et bevisst valg om å hverken ha TV eller PC de to årene jeg bodde i byen, slik at jeg fikk mest mulig ut av tiden der borte. London er fantastisk med tanke på ulike kulturtilbud.

Du fulgte Spurs «Home and Away» i dine perioder i London. Hva er det beste med å reise med dine egne på bortebane?
Det beste er at du etter hvert blir kjent med så mange andre som deler samme lidenskapen. Det er deilig å gå inn på en stappfull pub før en bortekamp, og oppleve at man kjenner store deler av medsupportere på puben. Følelsen av å være i mindretall på tribunen er også deilig, og det bidrar til bedre stemning og kameratskap.

Jeg forsøker å prioritere bortekamper når jeg reiser over. Foreløpig har jeg sett Tottenham på 55 forskjellige stadioner, i 14 land fordelt på tre ulike verdensdeler.

Synes du det var vanskelig som nordmann å bli godtatt av Spurs fansen, eller var ikke dette noe problem?
Så lenge man kan klubbens sanger (gjerne de litt eldre som ikke synges så ofte), historie og kultur, så opplever jeg at lokale Spurs-fans nesten uten unntak har veldig stor respekt for norske supportere som reiser på kamp. Jeg har ofte hørt engelske medsupportere synge «Norway, give us a song» eller den smått ironiske «we hate Sweden» på bortetribuner rundt omkring. Chant'en «you give us Christmas trees» er heller ikke uvanlig rundt juletider når engelskmennene ser oss nordmenn på kamp.

Om du er Spurs supporter, hvilke lokale puber rundt White Hart Lane er et «must» å besøke?
Bricklayers Arms et par hundre meter nord for White Hart Lane langs Tottenham High Road er et «must». Her er stemningen ofte fantastisk både før og etter kamp. Jeg er også glad i bakhagen på Bell&Hare før kamp.

Du har vært tilknyttet Tottenhams Venner i mange år. Hva vil du si om miljøet og kameratskapet i supporterklubben?
Jeg opplever at Tottenham-miljøet er akkurat passe stort. Vi er såpass mange at de er lett å komme i kontakt med andre likesinnede, enten man aktivt søker det eller ikke. Samtidig er vi ikke så mange at man hver eneste dag treffer folk med samme favorittlag. Det gjør at man kanskje i større grad enn Man Utd og Liverpool-supportere søker et fellesskap. Vi ser jo på mange puber rundt omkring i landet (og ikke minst på supportercupen) at vi er veldig godt representert, og vi har over tid greid å skape et miljø der folk kjenner hverandre. Det gjør at vi kan stille totalt fem lag i supportercupen (inkl. jr-lag), og likevel ha flere medlemmer på venteliste som vi må si nei til.
Det er også veldig mange dyktige folk i ulike ledd av Tottenhams Venner som bidrar til å skape en glimrende supporterklubb.

Tottenham tok en respektabel 6. plass i årets sesong. Hvilke grep synes du Chairman Daniel Levy bør gjøre for å heve klubben til en Premier League utfordrer sesongen 2014/15?
Det første trinnet er å gi en manager tid nok til å bygge et lag. Han har forsøkt en stund nå med ulike sportsdirektør av ymse slag, men det blir vanskelig når sportsdirektørene og managerne omtrent uten unntak, ikke greier å dra skuta i samme retning. Jeg tror heller ikke vi skal ha for høye forventninger til sesongen 14/15. Det beste vi kan håpe på er at Pochettino gjør som Rodgers i Liverpool, nemlig å ta steget opp blant de aller beste sesongen 2015/16, etter han har hatt en skikkelig innkjøringsperiode. I moderne fotball blir kortsiktige resultater vektlagt i for stor grad, og det går utover de langsiktige ambisjonene THFC bør ha.

KONTAKT OSS

Generelle spørsmål: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Media: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

POSTADRESSE

SBF
Postboks 2660
St. Hanshaugen, N-0131 Oslo


© Supporterunionen for britisk fotball.