2015 Are Guttelvik (Scarborogh Athletic)
Det er ikke mange som har et så sterkt engasjement for sin engelske favorittklubb som 58 år gamle Are Guttelvik – opprinnelig fra Molde, men har jobbet som lærer i Lørenskog i 25 år. Mange har en drøm om å ta seg et år fri og reise til England for å følge favorittklubben sin gjennom en hel sesong. Are gjennomførte denne drømmen i sesongen 2013/14 da han fulgte sitt kjære Scarborough Athletic på nært hold!
Scarborogh Athletic er en klubb som spiller på det åttende nivået i det engelske ligasystemet (Evo-Stilk League). Han er æresmedlem i klubben, alle kjenner ham og han går under kallenavnet Viking Seadog. Are har også vært primus motor for den norske supporterklubben siden 1996, og har også sittet i styret for Supporterunionen for Britisk Fotball (SBF). Supporterklubben har en lukket Facebook-side med imponerende 130 medlemmer.
Til tross for flere gode kandidater var ikke juryen bestående av Øyvind Alsaker fra TV2 Sporten, Anders Christensen (SBF) og Ray Tørnkvist (SBF) i tvil – Are Guttelvik er årets supporter for sesongen 2014/15 og en meget verdig vinner. Are ble nominert til prisen av Rune Kjempenes.
Hvordan oppstod ditt kjærlighetsforhold til Scarborough?
Jeg har helt siden midten av 1960-tallet fulgt meget godt med på engelsk fotball. Interessen tok seg opp da Tippekampen kom på skjermen i 1969, og jeg slukte alt av informasjon som var mulig å oppdrive på den tiden gjennom de engelske bladene Match, Shoot og etter hvert Fotballrevyen og Tips i Norge. Jeg hadde ikke noen spesiell favorittklubb, men min store helt var den engelske landslagsmålvakten Gordon Banks (mest kjent fra Leicester City og Stoke City i tillegg til klasseredningen fra Pelé i kvartfinalen i VM 1970). Det hadde nok en sammenheng med at jeg var målvakt selv – i Molde-klubben Træff.
Da Scarborough som første klubb sikret seg direkte opprykk fra Conference og inn i ligasystemet i 1987 ble jeg meget nysgjerrig og ville undersøke nærmere hva dette var for slags klubb. Jeg har alltid hatt sansen for «underdogs» i fotballen, og Scarboroughs opprykk fascinerte meg. Min første turen til Scarborough var i 1989, og det var nærmest kjærlighet ved første blikk. Ikke bare for fotballklubben, men menneskene og byen tiltrakk meg noe voldsomt. Siden har det blitt turer hvert eneste år, og i den nettopp avsluttede sesongen hadde jeg 15 turer over Nordsjøen for å se min favorittklubb.
Du har ved flere anledninger arrangert turer til Scarborough for dine elever. Fortell!
Det har blitt en tradisjon at jeg har tatt med meg avgangsklassen på ungdomsskolen på en tur til Scarborough i høstferien. I begynnelsen brukte jeg forskjellige reiseoperatører, men de siste gangene har jeg arrangert alt selv. Det har vært meget populært, og vi har besøkt mange kulturtilbud i tillegg til en fotballkamp selvfølgelig. I 1994 hadde jeg med meg min tidligere elev John Carew, og han og de andre elevene fikk trene et par dager med Scarboroughs juniorlag.
Hvor gode kontakter har du med favorittklubben din?
Jeg er på e-post med styreformann og manager hver dag! Scarborough Athletics spillende manager er Bryan Hughes (mest kjent fra Birmingham City i perioden 1997 til 2004). Da diskuterer vi alt fra kontrakter, spillerlønninger til eventuelle nye spillere. Jeg er opptatt av at klubben må å skrive kontrakt med noen av sine unge lovende spillere.
Det er ikke så vanlig på dette nivået nemlig. Klubben har mistet flere unge lovende spillere de siste årene, og uten kontrakt har ikke Scarborough Athletic sittet igjen med et rødt øre. Dette irriterer meg!
Kan du fortelle litt om oppholdet ditt i Scarborough i 2013/14 sesongen?
Jeg hadde planlagt det i noen år og i februar 2013 fikk jeg innvilget et års permisjon. I juli reiste jeg over for å få med meg «pre-season»-kampene og i begynnelsen bodde jeg på mitt vanlige hotell, Victoria Seaview. Etter hvert flyttet jeg inn i en leilighet og dette fungerte veldig greit. Jeg fikk meg totalt 106 kamper i den sesongen – selvsagt alle til Scarborough Athletic, men jeg benyttet også muligheten til å reise rundt i England for å se andre klubber. Jeg fikk meg med over 60 nye baner – de fleste av dem i lavere divisjoner. På alle borteturene var jeg alltid med en av supporterbussene, og det var ikke uvanlig at 150 bortesupportere fulgte Scarborogh Athletic. Jeg ble nominert til «Årets supporter» i Evo-Stilk League i sesongen 2013/14, og ble intervjuet av BBC Radio. Da jeg 0bare ble «runner up», ble jeg utnevnt til æresmedlem i Scarborough Athletic.
Hvordan vil du beskrive nivået til Scarborough Athletic? Eksempelvis sammenlignet med norsk fotball?
Min personlig mening er at Scarborough Athletic holder et greit 2. divisjonsnivå i Norge. Det er mye fysisk fotball i lavere divisjoner i England, og sannsynligvis også et større tempo. Når det gjelder økonomiske ressurser så er det stor forskjell mellom klubbene. Eksempelvis så har de tidligere Manchester United-stjernene Ryan Giggs, Nicky Butt, Paul Scholes og brødrene Neville investert store summer i Salford City som vant Scarborough Athletics divisjon og rykket opp på nivå syv etter 2014/15-sesongen. Det er også stor forskjell på baner på dette nivået med mange flotte stadionanlegg. Men, jeg husker også en gang at dommeren måtte stoppe kampen etter ti minutter for å tettet igjen noen kaninhull! Det var på banen til Hall Road Rangers. Scarborough Athletic har i skrivende stund ingen egen hjemmebane og leier hos naboklubben Bridlington. Det jobbes med å få et nytt stadion på plass i Scarborough og forhåpentlig står den ferdig til sesongstart 2016/17.
Du har etter hvert blitt ganske kjent i Yorkshire. Er det noen steder du vil anbefale turister å besøke? Hva med puber i Scarborogh?
Jeg kommer ikke utenom om York, som er en fantastisk by med mye kultur og historie. Et «must» for de som ikke har vært der! Den lille kystbyen Whitby er også verdt et besøk. I området ligger også det berømte slagstedet Stamford Bridge hvor den norske kongen Harald Hardråde falt i 1066 da han forsøkte å beleire England. Ellers så har jo Scarborough mye å by på, ikke minst om sommeren hvor byens innbyggertall nesten firedobles. Det er mange festivaler og arrangementer. Jeg traff blant annet Jo Nesbø på en boksignering for noen år siden. Blant mange meget gode puber, vil jeg trekke frem Tap & Spile. En gammel skyss-stasjon med over 100 forskjellige ølsorter. Hole In The Wall og Scarborough Arms er to andre jeg kan anbefale på det sterkeste.
Hva er dine største øyeblikk med favorittklubben din?
Det knepne tapet for Chelsea i FA Cupen i januar 2004 henger selvsagt høyt. Som mange kanskje husker vant Chelsea 1-0 på en sein scoring av John Terry. Dessverre fikk jeg ikke sett kampen «live», men var på Bohemen i Oslo med et stort Scarborough-flagg. Mange er ikke klar over at nettopp de to klubbene møttes i ligacupen i september 1989. Den gangen slo Scarborough faktisk ut storfavoritten med 1-1 på Stamford Bridge i London og 3-2 på daværende McCann Stadium i Scarborough.
Har Scarborough hatt noen kjente managere/spillere?
Neil Warnock var manager da Scarborough rykket opp fra Conference i 1986/87 sesongen. Han har jo hatt en god karriere siden og har vært i flere Premier League-klubber. Nåværende manager i Cardiff City, Russel Slade, har vært i klubben og leverte gode resultater. Av spillere så var Jonathan Greening (mest kjent fra Manchester United, Middlesbrough og West Bromwich Albion) og Richard Cresswell (blant annet Preston North End, Leeds United og Sheffield United) i klubbens akademi. Begge er født og oppvokst i Scarborough. Brødrene Chris og Craig Short startet sine karrierer i Scarborough og i tillegg har både Tommy Mooney (mest kjent fra Watford) og Geoff Horsfield spilt her.
Det ryktes om at du også har spyttet inn noen penger i klubben?
Jeg var med da 400 supporterne dannet Scarborough Supporters Trust som å kjøpe konkursboet til Scarborough i 2007. Dette resulterte i at en ny klubb – Scarborough Athletic – ble dannet like etterpå, men måtte starte på nytt på nivå 10 i det engelske ligasystemet. Hvis ikke vi supportere hadde reagert så raskt, er det ikke sikkert at det hadde blitt dannet en ny klubb. Forrige sesong gav jeg klubben en gave på 25.000 pund. Dette er kontraktfestet og gikk utelukkende til å styrke spillerstallen. Kommende sesong gir jeg 10.000,- , og håper med dette at lokale patrioter og forretninger også våkner til dyst.
Hva er den største forskjellen på Scarborough Athletic og klubbene i Premier League?
Utvilsomt penger! Men også nærheten. I Scarborough Athletic er alle som en stor familie Det er mulighet for hvem som helst å få en prat med spillere og managere etter en kamp for eksempel. Dørene er alltid åpne og alle er hjertelig velkommen!