2009 Eirik Titland (Bolton Wanderers)

Hva er favorittspilleren din i Bolton gjennom alle tider?
- Det er ikke lett å plukke ut en enkelt spiller i disse dager. Jussi Jääskelainen som har voktet Boltonmålet i 12 år stiller jo sterkt. Ellers har jo Kevin Davies begynt å score mål, og det var jo bare det han manglet. Men når det gjelder gjennom alle tider, må jeg nesten plukke en fra min tid som Boltonsupporter. Kanskje ikke overraskende: Jay Jay Okocha!

Hvordan komme seg rimeligst og på lettes mulig måte til Bolton?
- Det kommer helt an på hvor i landet du reiser fra. Det jeg pleier å anbefale er å finne flyruter som ender på Manchester Airport. Da slipper man unna en del tog i England. På Manchester Airport kan man gå innendørs helt til togstasjonen. 40 minutter med tog så er du på Bolton Stasjon. Fra Bergen bruker jeg som regel KLM som flyr via Amsterdam. Du kan tro jeg savner Norwegian sine flyvninger som gikk direkte Bergen – Manchester! Jeg angrer nå på at jeg ikke reiste oftere når det alternativet var tilgjengelig. Det var jo til tider billigere å dra over å se kamp enn å ta en taxi til sentrum (Bergen) for å se kampen.

Når og hvorfor ble du Boltonsupporter?
- Jeg syns det er litt pinlig å fortelle dette når jeg vet at folk i min alder som regel kan skilte med at de har vært supporter av et lag siden 70-tallet. Men min interesse for fotball slo først ut i full blomst i voksen alder. Bolton fanget vel min oppmerksomhet første gang da jeg satt meg ned en dag i 2001 og skulle se Manchester United spille hjemme mot et nyopprykket Bolton Wanderers. Man Utd scorte første målet i første omgang. Og jeg forventet enveiskjøring. Men like etter utlignet Nolan. I andre omgang puttet Boltons Ricketts og det nyopprykkede laget tok med seg alle poengene. Dette imponerte meg nok til at jeg begynte å holde et øye med dem videre i sesongen. Den påfølgende sesongen så jeg også Bolton spille på Old Trafford (på TV). Nolan scorte kampens eneste mål, og jeg var vel da overbevist om at dette var mitt lag. Uten at Nolan ble min favoritt på noen måte faktisk.

Hva er det som driver deg til å bruke så mye fritid på Bolton Wanderers?
- Godt spørsmål. Jeg er vel blitt totalt hekta tenker jeg. Det har jo bare ballet på seg. Jeg havnet tidlig inn i styret i BWSCN etter å ha fungert som webredaktør en stund. Deretter overtok jeg også redaktørjobben for medlemsbladet. Og nå er jeg i tillegg blitt valgt inn som leder. Men hva som driver meg? Det er ikke godt å si. Det er jo på en måte en hobby. En lidenskap. Når man har blitt så glad i en fotballklubb som jeg har blitt, så er det jo bare gøy å få jobbe med dette på fritiden. Hadde jeg hatt hus, hage eller småbarn, hadde det nok ikke gått. Det er rett og slett moro. Man blir jo ikke bare glad i fotballklubben, men også Bolton som by, pubene og ikke minst supporterklubbens medlemmer. Jeg har fått utrolig mange flotte venner igjennom Boltonmiljøet. Både her i Norge og i England.

Hva er den kampen som du husker med mest glede på Reebook?
- Nå har det seg slik at Bolton ikke pleier å vinne når jeg er tilstede. Så det må vel være mitt første møte med Reebok Stadium når vi så Bolton – West Bromwich. Den eneste seieren jeg har fått se LIVE. Mitt første møte med Reebok virket først skuffende stille. Jeg reagerte på dette ettersom jeg var vant til Brann Stadion hvor det er litt lyd til tider. Men så fikk WestBrom straffespark etter bare noen minutters spill! Det tok seg opp med stemningen. WestBrom-spilleren scorte på straffet, men dommeren dømte -feil-, og det ble tatt på nytt. Når han da blåste ballen over mål, eksploderte Reebok. Da var det jeg følte meg hjemme! Det så ut til å endesupportere det finnes i dette landet. Og hvor godt det jobbes i de forskjellige supporterklubbene. Jeg var svært stolt over å bli nominert i fjor, og trodde nesten ikke mine egne øyne når jeg så at jeg ble nominert i år igjen. At jeg skulle sitte igjen her som «Årets Supporter 2008/09» blant nesten 100.000 som er tilknyttet SBF er jo helt fantastisk!! Dette betyr utrolig mye for meg personlig. Det må vel være den beste tilbakemeldingen en kan få for det arbeidet man gjør. Men det er klart at det betyr mye for Supporterklubben også. Å bli kåret til årets supporter tyder vel på at jeg antakeligvis har gjort en del ting rett... og det gjenspeiles forhåpentligvis i supporterklubbens drift.

- Selv om dette er en personlig pris vil jeg gjerne få nevne noen personer som er involvert i supporterklubbens drift i mindre eller større grad. Og som alle samarbeider utrolig godt. Slik det blir lagt frem nå, ser det jo ut som jeg driver denne supporterklubben helt alene. Det er jo langt fra tilfelle. Disse personene er helt uunnværlige for at hjulene skal gå rundt. Så tusen takk til:

Ole Peder Østby (Larvik) og Petter Thorvaldsen (Larvik) som sammen startet opp BWSCN i 1995. Heldigvis er de fremdeles aktive i styret og har mye verdifull kunnskap og erfaring, spesielt når det gjelder organisering av fellesturer.

Tor Sørensen (Hønefoss), André Almløv (Lørenskog), Jørgen Rørstad (Sandefjord), Arthur Højgaard (Færøyene) og Ronny Pettersen (Bergen) som alle gjør en fenomenal jobb for medlemsbladet og websiden.

Så har vi tre fantastiske hjelpere i Bolton som heter Christine Isherwood, Neil Leonard og Steve James. Disse er svært gode å ha når noe skal organiseres eller fikses i den andre enden.

Alle disse gjør en betydningsfull jobb for våre medlemmer. Det er en flott gjeng Boltonsupportere som samarbeider kjempegodt. Tusen takk for innsatsen dere gjør for BWSCN.

Og helt til slutt: Takk til alle våre 180 medlemmer. Uten dere hadde det jo ikke vært noe poeng! 0-0 men rett før full tid scorte altså Hidetoshi Nakata. Hans eneste scoring for Bolton noen sinne! Og selvsagt måtte jo Nolan legge på til 2-0 to minutter på overtid. Ellers var det jo gøy å være tilstede på en UEFA-cupkamp mot SC Braga (1-1).

Er det noe pent du kan si om Bolton som folk burde vite?
- Ja, hvor skal jeg begynne? Bolton er jo en tradisjonsrik klubb på mange måter. Om ikke de spiller sjampanje-fotball med ølbudsjettet sitt så er det så mye rundt den klubben som er imponerende. Jeg vil spesielt fremheve folkene du møter når du er på pubrunde i Bolton by. Du glemmer fort at du nettopp har tapt en kamp når du blander deg med de innfødte. Vi blir tatt var på som konger der borte. De er veldig enkle å kommunisere med. Det er ikke alle dialekter i England som er like lett å forstå. Men i Bolton er det ikke noe problem. Når det gjelder fotball-klubben Bolton Wanderers så er de svært aktive i samfunnsrelatert arbeid. Spillerne stiller opp på det meste av veldedighetsarrangementer. De besøker sykehus og institusjoner, og jobber aktivt med barn og unge på utrolig mange måter. Et eksempel på dette er BWFCs tilbud til skolebarn som kan komme til et bygg tilknyttet Reebok Stadium etter skoletid og få ekstra opplæring bl.a innen data. Det er en enorm bredde i samfunnsarbeidet som fotballklubben legger sin sjel i. Selvsagt også innen fotball for de yngre. Klubben er også flink til å ta vare på supporterne sine ved ofte å tilby gratis busser til bortekamper. Jeg kan også nevne et annet tilbud på en del hjemmekamper. Det er noe de har kalt for Fanzone. BWFC stiller da hele Premier Suite til rådighet for hjemmesupporterne. Der setter de opp tre vanvittig lange barer med svært billig drikke før kampen. Det er så mye bra med Bolton at jeg kunne holdt på i timevis...

Reiser du mye på andre baner i England for å se andre lag, eller det bare Bolton som gjelder?
- Til nå har jeg aldri reist over kun for å se andre lag. Men vi har som tradisjon på vår årlige fellestur å besøke minst èn stadion i tillegg til hovedkampen på Reebok. Så jeg har da besøkt ett par klubber. Sist jeg var over tok vi turen til Stoke og så dem mot Tottenham. Når vi først er der borte vil vi jo gjerne få med oss litt ekstra. Ofte i lavere divisjoner.

Hvordan er utelivet i og Publivet i Bolton. Hva er favorittpuben?
- I Bolton kryr det av puber for enhver smak. Selv foretrekker jeg de mer brune pubene og styrer som regel unna diskotekene. Fotballpuber finnes det selvsagt. Men på kampdagen er jeg alltid for travelt opptatt for å besøke fotballpuber, da jeg skal inn på stadion å overrekke «Årets Spiller»-prisen til den som er stemt fram av våre norske medlemmer. Dette tar alltid litt tid. Favorittpuben min er vår kjære stampub «Ye Olde Man and Scythe» som ligger sentralt i Bolton Sentrum. En pub fra 1200-tallet hvor vi blir behandlet som kongelige. Det er tradisjon når jeg kommer dit at jeg får første øl gratis, men jeg må bak disken og tappe den selv. Er det rart vi blir forelsket i slike steder? Men selvsagt er det litt for enhver smak. Utelivet i Bolton er helt «kanon». Og når det begynner å bli mørkt ute begynner ofte utsikten å bli meget tilfredstillende.

Hvordan rekrutterer du nye Boltonsupportere?
- Jeg rekrutterer ikke bevist. Vi ønsker nye medlemmer hjertelig velkommen etter hvert som de dukker opp av seg selv. Jeg tror den beste form for verving er å drive en seriøs supporterklubb og opprettholde et godt rykte. Det er ikke noe mål for BWSCN å bli størst mulig. Vi er mer opptatt av å ta vare på de medlemmene vi har på best mulig måte. Jeg tror også at ved aktiv verving vil en del nye medlemmer rett og slett føle seg overtalt til å melde seg inn. Det er ikke min stil. Det er også fare for at «påtvunget» medlemskap fort forsvinner igjen også. Dette er bare mer arbeid for slike meg som sitter og holder styr på medlemsmassen. Vi setter stor pris på alle nye medlemmer. Men aktiv verving driver jeg ikke med.

Hvordan ser du på det å bli Årets supporter 2008-09?
- Det føles jo helt fantastisk å motta en slik ærefull pris. Jeg vet hvor mange ekstremt dyktige.

KONTAKT OSS

Generelle spørsmål: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Media: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

POSTADRESSE

SBF
Postboks 2660
St. Hanshaugen, N-0131 Oslo


© Supporterunionen for britisk fotball.